Vsi imamo dneve, ko nikakor ne utegnemo skuhati kosila ali pa pri 35 stopinjah preprosto nimamo volje stati za štedilnikom, ter nato pomiti še vso posodo. Na srečo lahko v današnjih časih preprosto pokličemo dostavo na dom (ali pa to uredimo kar preko spleta).

Kdaj se je prvič pojavila škatla za pico in možnost dostave?

Prva embalaža za pico se je pojavila že v 19em stoletju, ko so pice zapakirali v okrogel kovinski zabojnik in poslali dostavljalce na ulice. Glede na uspeh, ki ga je doživljala sama pica, se je tudi embalaža začela pospešeno razvijati.

Razvoj nepovratna embalaže se je pojavil po drugi svetovni vojni v Ameriki, sočasno z ogromnim povpraševanjem po novem produktu - pici.

Prvi patent za škatlo iz valovite lepenke so razvili že leta 1963 in njeni elementi lso ostali še do danes. Že takrat so mislili na ventilacijske žepke in možnosti zlaganja ene na drugo za dostavo večjih količin pic. Domino's so bili prvi, ki so v dostavi pizze na dom videli ogromen potencial in širili dostavo na bolj oddaljena območja od same lokacije pizzerije.

Ščitnik za Pizzo?

Ja, prav ste slišali. V Ameriki veliko škatel za pico vsebuje tudi ščitnik, ki preprečuje, da bi se pokrov škatle dotikal vsebine.

Vsi sovražimo, če se nam sir zalepi na karton, mar ne?

Ščitnik je bil patentiran leta 1985 in je v Ameriki še vedno pogosto v uporabi. Veliko kritik pa se je pojavilo zaradi nepotrebne izgube virov, saj se plastični ščitnik po eni uporabi preprosto zavrže.

 

Kako dostaviti še vročo pico?

Obstajajo posebne oblazinjene transportne torbe in škatle za dostavo. Nekatere od teh vreč se lahko segrejejo, da ohranijo temperaturo na želeni ravni in dostavijo pico na dom ravno prav vročo. S tem pa je pri sami embalaži vedno manj pomembna izolacija same škatle in omogoča, da se osredotočimo na druge elemente embalaže.

Kako pomembna je sama embalaža?

Pica škatle so že dolgo tihi vidik uporabniške izkušnje pri nakupu pice. Ponavadi kar spregledamo embalažo in se takoj lotimo slastne vsebine. Takoj ko pojemo še zadnji kos pice pa škatlo preprosto odvržemo, brez da bi ji namenili še kakšno pozornost.

Vseeno pa inovatorji na tem področju vedno znova predstavljajo nove rešitve težav, ki se jih večina izmed nas sploh ne zaveda. Hvala inovatorjem, da lahko vsakodnevno uživamo v hrustavlji pici (in to povsem brez napora)!

Vedno bolj pa se tudi potrošniki zavedajo pomena embalaže, in da je ta pravzaprav skoraj enako pomembna kot sama vsebina. Odlično vsebino lahko vedno uniči slaba embalaža, ki ni primerno zasnovana.

Pri PAKend-u si prizadevamo za nenehno izboljšavo in kvaliteto, ki bo potrošniku omogočala najboljšo izkušnjo.