Zaradi številnih dilem znova pojasnjujemo, kakšne so sprejemljive alternative plastičnim vrečkam in na kaj morate biti pozorni zaradi spremembe zakonodaje.

 

[Best_Wordpress_Gallery id="14" gal_title="Vrecke-2"]

Kot vam je znano, so od začetka letošnjega leta zakonsko prepovedane brezplačne plastične vreče. Ker se naše stranke v zvezi s tem na nas še vedno obračajo s številnimi vprašanji, natančneje pojasnjujemo, kaj je dovoljeno in kaj ne.

Uredba, ki jo je že lani sprejela vlada Republike Slovenije, v prvi vrsti narekuje, da svojih izdelkov s 1. januarjem 2019 strankam več ne smete predati v brezplačnih plastičnih vrečkah. Če to storite, morate vrečko zaračunati, ob tem pa imeti na vidnem mestu urejen cenik plastičnih vrečk.

Prepovedane so vse plastične vrečke, tudi take iz biorazgradljive plastike! Izjema so le zelo lahke plastične nosilne vrečke in sicer, kadar so potrošnikom na voljo za nepredpakirana sveža živila, na primer sadje, zelenjavo in delikateso. Pozor, če bi radi strankam svoje neživilske ali že predpakirane izdelke še vedno predajali v zelo lahkih plastičnih nosilnih vrečkah, ste jih ne le dolžni zaračunati, pač pa o njihovi prodaji tudi voditi evidenco, ki jo morate letno pošiljati ministrstvu.

Kaj so torej alternative? To je vsa papirnata embalaža ali pa biorazgradljive vrečke iz materialov rastlinskega izvora, nenazadnje pa tudi različne plastične škatle oziroma vse, kar ni plastična vrečka. Preverite PAKendovo ponudbo, v kateri najdete papirnate in druge biorazgradljive nosilne vreče z ustreznimi certifikati. Naj izpostavimo biorazgradljive vreče iz koruznega škroba v roli. Našli pa boste tudi druge tipe primerne nadomestne embalaže iz kartona, plastike in najrazličnejših naravnih materialov.

V kolikor kljub spremenjeni zakonodaji nadaljujete z uporabo plastičnih vrečk, vseeno razmislite o možnih alternativah. Aktualni okoljski minister Jure Leben je namreč javno izjavil, da želi narediti še korak dlje in ukiniti tudi prodajo lahkih nosilnih vrečk na blagajni. Predstavnike trgovcev je v zvezi s tem že povabil na razgovore, po napovedih pristojnega ministrstva pa bi se prepoved lahko zgodila še letos.