Letos začne veljati prepoved plastičnega pribora in krožnikov za enkratno uporabo, plastičnih slamic in mešalnih palčk ter vse stiroporne posode, a ne še takoj.

Evropska unija je zaradi onesnaženosti morij in ogroženosti ekosistema zaradi mikroplastike uvedla Direktivo o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. Že nekaj časa tako ni več dovoljena uporaba brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk, letos pa v veljavo stopi še strožja zakonodaja. Začela bo namreč veljati prepoved približno desetih kategorij izdelkov, med njimi plastičnih slamic in mešalnih palčk, plastičnega pribora in krožnikov za enkratno uporabo. Prepovedana bo tudi biorazgradljiva plastika in posode za hrano ter kozarci iz ekspandiranega polistirena, torej vsa stiroporna embalaža.
Obdobje, ko nastopi prepoved, ni 1. januar 2021, kot zmotno krožijo informacije po trgu, ampak se obdobje začenja s 3. julijem tega leta. Kako točno bo to država Slovenija implementirala, še ni znano. Ima pa vsaka država EU določeno mero samostojnosti pri uveljavitvi te regulative. Vsekakor pa se lahko prodaja in uporaba nadaljuje nemoteno še naslednjega pol leta.
Medtem plastični kozarci, skodele, posode za solato, omake in podobna embalaža za enkratno uporabo v uporabi in prodaji načeloma ostaja tudi po letošnjem letu. Je pa vseeno predvideno zmanjševanje uporabe tovrstne embalaže.
Embalažo, ki se ji izteka čas, v PAKendu do uveljavitve prepovedi še naprej dobavljamo, seveda pa se lahko že danes odločite za ekološko sprejemljivejše alternative, na kateri že zadnjih nekaj let gradimo našo ponudbo.