EU direktiva, ki želi zmanjšati onesnaženost voda, je tik pred uveljavitvijo. Obetajo se velike spremembe. Ste nanje že pripravljeni?

Vsi, ki imate v poslu kakršenkoli opravek z embalažo za enkratno uporabo, pozor! Nezadržno se približuje 3. julij, ko v veljavo stopi EU direktiva, ki zaradi zmanjševanja onesnaženosti voda prepoveduje uporabo določenih plastičnih izdelkov.

Ker je pred spremembo še vedno nekaj zmede, naj znova pojasnimo,  kaj vse ne bo več možno uporabljati. To bo ves plastični pribor za enkratno uporabo, pri čemer se v tem segmentu prepoved nanaša tudi na bio plastiko, natančneje na tako imenovan razgradljiv PCLA material. Na smetišče zgodovine se selijo tudi plastični krožniki in papirnati krožniki s plastično prevleko. Kot gotovo že veste, je odklenkalo še plastičnim slamicam, ki so za vodni živelj še posebej nevarne, pa plastičnim zobotrebcem, mešalnim palčkam in palčkam za koktejle. Velike spremembe nedvomno prinaša tudi prepoved uporabe vse embalaže iz zelo priljubljenega stiroporja.

Uvoz teh izdelkov bo v Slovenijo prepovedan, se pa bodo lahko ti produkti tudi po 3. juliju prodajali do odprodaje zalog, tako da imate, tudi s pomočjo PAKenda možnost, da se z njimi založite. Naj poudarimo, da v prodaji ostajajo plastični kozarci, prav tako posode za živila (s pokrovi), ki so namenjeni za transport hrane.

In kaj zdaj? Nič posebnega. Skupaj bomo v polni meri presedlali na alternative, ki so v našem asortimaju že dobro uveljavljene. Gre za paleto izdelkov iz lesa, papirja, palmovih listov in  sladkornega trsa, ki so naravi prijazni in povsem biorazgradljivi. Po funkcionalnosti najmanj enaki plastiki, v estetskem vidiku pa vsekakor na višjem nivoju. Tudi v primeru nadomeščanja stiropora so na trgu že prisotni učinkoviti nadomestki, ki dobro ohranjajo svežino in toploto hrane ter so nepropustni.  V nekaterih primerih pa se lahko odločite tudi za izdelke za večkratno uporabo, ki jih lahko perete v pomivalnem stroju, v končni fazi pa so primerni za recikliranje.

Za več informacij vas pričakujemo v naši trgovini, kjer vam bomo ponudili strokovni nasvet, vam pomagali do modre izbire in odpravili morebitne dileme. Se vidimo!