Končno nas je obiskala pomlad in s seboj prinesla toplo sonce in veselje. Prve sončne žarke že lovimo, kmalu pa se bo pričela tudi sezona piknikov. Pikniki so nadvse prijeten in preprost način preživljanja prostega časa in hkrati priložnost, da gostom pokažemo svoje kulinarične sposobnosti.

Kljub preprostosti pa moramo z organizacijo piknika pričeti že kak dan prej, da se pred našimi gosti ne znajdemo v zadregi. Za nepozaben piknik ne sme manjkati dobra hrana, pijača in seveda – odlična družba. Prav tako je izjemno pomembno, da ne pozabimo na pikniški pribor: kozarci, krožniki, vilice, prtički. Ves pribor lahko pospravimo v pleteno košarico, ki bo prava paša za oči.

Zagotovimo dovolj hrane in pijače

 

Hrana in pijača sta najpomembnejši sestavini vsakega pravega piknika, ki ju moramo priskrbeti v zadostnih količinah. Bolje, da imamo česa preveč, kot da nam proti koncu kakšne stvari zmanjka. Čeprav nam bodo na koncu stvari ostale, naj nas pri nakupovanju ne bo strah, kljub temu jih lahko uporabimo v bližnji prihodnosti. Pomembno je, da vrsto hrane in pijače prilagodimo svojim obiskovalcem, vsi vemo, da so želje in okusi različni.

Zadostna količina mesa na osebo: Pri povprečnemu odraslemu človeku in pod pogojem, da bomo na pikniku stregli tudi priloge (solata, zelenjava, pečen krompir, kruh…) naj bi bilo 300 več kot dovolj. Za otroke lahko predvidevamo nekoliko manj. Poglejmo primer, da smo na piknik povabili 15 ljudi, 9 odraslih in 6 otrok. Če na vsakega odraslega računamo 300 g mesa, oziroma priskrbimo 3,6 gramov, bomo ob prilogah imeli za vse več kot dovolj.

 

Okvirna potrebna količina hrane za 1 odraslo osebo:

  • 300 g mesa
  • 700 g zelenjave
  • 190 g ajvarja
  • 65 g gorčice
  • 550 g kečapa

 

Okvirna potrebna količina hrane za 1 odraslo osebo, ki je vegeterijanec:

  • 350 g zelenjave
  • 100 g sira za žar

 

Okvirna potrebna količina hrane za 1 otroka:

  • 150 g mesa
  • 300 g zelenjave

 

Izbira mesa za piknik ponavadi ni tako težka. Izbiramo lahko med različnimi vrstami: čevapčiči, ražnjiči, hrenovke, perutnina. Težava se ponavadi pojavi pri pripravi dobrega mesa. Le zakaj bi se omejili le na najbolj osnovne sestavine, če pa nam je na voljo bogastvo okusov?

 

Okusna marinada za peko na žaru

Meso lahko namočimo v marinado, ki mu da polnejši okus, svoje pa prispeva tudi sama peka nad odprtim ognjem. Dobra marinada vsebuje olivno olje, kislino za mehčanje proteinov (sok agrumov, kis, vino), lukovke (česen, čebulo, šalotko), sveže ali suhe začimbe po želji, sladkor za uravnoteženje okusa in sol za njegovo okrepitev.

 

Idealna zapečenost mesa

Če se s peko na žaru srečujemo prvič, je najboljše, da izberemo meso brez kosti in si tako vsaj malce olajšamo delo. Piščančji fileji, mleto meso in različni zrezki so odlične in nadvse slastne rešitve za vse, ki šele postajamo mojstri žara. Kosi mesa, ki vsebujejo kosti, kot so denimo perutničke, stegna, zarebrnice in rebrca, so lahko malce bolj zapleteni za pripravo in zato bolj primerni za nekoliko bolj izkušene žar-mojstre. Paziti moramo, da je meso dobro prepečeno vse do kosti, obenem pa mora ostati sočno in mehko, kar včasih ni najlažja naloga.

 

Raznovrstne priloga in zelenjava

Običajno na pikniku ne smejo manjkati raznovrstne priloge in zelenjava. Prav tako ne sme manjkati tudi: ajvar, gorčica in majoneza. Gostom lahko ponudimo zanimive solate, ki hrani iz žara dodajo malo svežine in poskrbijo, da se vse dobrote piknika lažje prebavijo.