Uporabljajmo bio vrečke

V zadnjih letih smo lahko veliko brali o omejevanju uporabe plastičnih vrečk, zaradi onesnaževanja okolja.  Po vsem svetu so se pojavile kampanje za prepoved ali zmanjšano uporabo le-teh, v slovenskih trgovinah pa nam trgovka nakupa več ne zloži v vrečko, razen, če se za to odločimo sami in jo kupimo. Na blagajni imamo poleg cenejše plastične vrečke na voljo tudi papirnato in takšno za večkratno uporabo. To je postalo del našega vsakdana, vendar ali smo se vprašali...

Zakaj te spremembe in ali bi lahko sami naredili še več za zmanjševanje onesnaževanja okolja?

Nekaj statistike

V Sloveniji se je pred uvedbo zgoraj omenjenih sprememb letno uporabilo med 300-600 milijonov vrečk, kar je 150-300 plastičnih vrečk na osebo. Vsako minuto smo zavrgli okoli 900 vrečk.

Z našo uporabo plastičnih vrečk se je letno porabilo 8 milijonov fosilnih goriv, kar je enormna številka, ki jo s seboj prinese uporaba naravi škodljivega produkta, ki ga povprečno uporabljamo zgolj 20 minut, za razgradnjo pa potrebuje 100-1000 let!

Kljub temu, da vrečka preživi kar nekaj generacij, po vsem tem času še vedno ne izgine popolnoma iz obličja Zemlje. Nikoli se ne razgradi zares, temveč razpade na majhne koščke, na katere se vežejo kemikalije in toksini.

Ker nam trgovine plastične vrečke, še zmeraj ponujajo, mi pa jih kupujemo, se problem njihove uporabe in posledično onesnaževanja okolja, ni bistveno zmanjšal.

Ekološki problemi

Ti so v javnosti premalo izpostavljeni, zato se jih večina ljudi ne zaveda. Ali ste vedeli, da zaradi v naravo zavrženih plastičnih vrečk letno pogine na tisoče morskih živali? Te koščke vrečk zamenjajo za hrano in si z njimi zamašijo prebavni sistem ter poginejo. Tukaj pa se življenje plastične vrečke ne konča. Ko žival razpade, delci vrečke ponovno prosto zaplavajo po morju in naprej ogrožajo živali. V stoletjih svojega razkrajanja se razgrajujejo na vse manjše toksične delce, ki onesnažujejo zemljo in vodne tokove. Tudi v mestih mašijo odtoke in kanalizacijske sisteme, posledica česar sta povečana možnost poplav in pojav bolezni.

Kljub reciklaži ogromne količine plastike končajo v naravi. Po poročanju National geographica samo v oceane letno odpotuje 8 milijonov ton plastike. Tako so letos odkrili že drugi otok v Tihem oceanu, sestavljen izključno iz odpadkov. Njegova površina naj bi presegala površino Mehike, po grobih ocenah pa naj bi ga sestavljajo 38 milijonov posameznih kosov smeti. Večina teh so seveda plastenke in plastične vrečke.

Okolju prijazna rešitev

Kot rešitev so se pojavile ti. bio vrečke, izdelane iz koruznega ali krompirjevega škroba. Zaradi tega jih lahko odvržemo med biološke odpadke ali na kompost, kjer se popolnoma razgradijo in ne obremenjujejo okolja. Ker se razgradijo v kompost, ki je osnoven za rast novih rastlin, zaključujejo naravni ciklus, obenem pa so bio vrečke vsestransko uporabne, tako za gospodinjstva in maloprodajo kot za poljedelstvo in proizvodnjo.

Katero vrečko boste vi kupili naslednjič?

Oglejte si naš katalog in se odločite odgovorno.